סדר ראש השנה חילוני

אם אתם חילונים שלא מכירים את כל כללי הטקס בסדר ראש השנה, קבלו מספר מנהגים שיעשו לכם מזה שמח!

למרות שסדר ראש השנה פותח את עשרת הימים הנוראים, הוא אירוע שמח. ובעצם למה לא לשמוח? מדובר הרי בשנה חדשה, וכמו שאומרים: "תכלה שנה וקללותיה תחל שנה וברכותיה".

אפשר לחגוג בכיף בלי מחזור לראש השנה

מאז ומעולם נחגג סדר ראש השנה בבתים דתיים ומסורתיים על פי הספר, כולל קידוש (כוס אחת, לא 4 כמו בפסח) וסט ברכות ייחודי עם סימנים לראש השנה.

בבתים חילוניים נהוג להסתפק בהמתקת השנה על ידי תפוח בדבש ובאכילת ראש דג כסגולה למימוש הצלחה, אולי מתוך רתיעה מנהגים המתקשרים לקיום מצוות.

וחבל, כי הסימנים לראש השנה הם מאכלים סמליים בעלי משמעויות עממיות, לעיתים אפילו משעשעות. וממש אפשר להנות מהם בלי להתחייב לשאר מנהגי תשרי המחמירים, המופיעים במחזור לראש השנה.

עם השנים התפתחו כ-20 סימנים שהושפעו ממנהגי העדות השונות. את הפרשנות אפשר לתת כיד הדמיון הטובה עליכם, וזה מה שהופך את הדבר למעניין ומהנה, ללא הבדלי דת, מין, גזע וגיל.

עושים סדר בדברים – ברוח חילונית כמובן

הברכות והסימנים לראש השנה דוחים במעט את הארוחה העיקרית (שאחרי החגים נזכרים בה כשעולים על המשקל). אבל, הסימנים מהווים מתאבן מוצלח ביותר כשמתייחסים אליהם ברוח הנכונה.

אגב, לא חייבים לאכול אותם – המטרה לעשות שמח! הסימנים והברכות שלפניכם מוגשים בסדר ההלכתי, אבל זה ממש לא מחייב אתכם. לפניכם מספר סימנים מעוררי השראה. מתחילים!

תמר

התמר הוא אחד משבעת המינים, להבדיל מארבעת המינים שמקשטים את הסוכה. מה עושים? כל אחד מהמסובים מחזיק בידו את התמר ואומר: ברוך אתה ה' בורא פרי העץ.

אכלתם, או שלא, עכשיו באה הברכה, אם אפשר לקרוא לזה ככה: יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו שיִתמו אויבינו וכל מבקשי רעתנו. עכשיו אפשר לישון בשקט!

סדר ראש השנה חילוני

רימון

הרימון גם הוא אחד משבעת המינים, וזה הזמן לשאלת טריוויה: מהם שבעת המינים. שניים אתם כבר מכירים. נראה אם אתם יודעים את השאר.

אחרי שעונים על השאלה הטריוויאלית אוכלים את הרימון, ובפה מלא אומרים: שיירבו זכויותינו כרימון. אם עוד לא הבנתם, גרגרי הרימון הרבים הם משאלה לריבוי זכויות. וגם מלאים בריאות.

מקנחים את הפה והידיים מהאדום הלוהט של הרימון כדי לא להכתים את המפה והבגדים ואומרים: יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו שנהיה מלאים מצוות כרימון. אם המילה "מצוות" דתית מדי בשבילכם אפשר להחליפה ב"מעשים טובים".

דלעת – בארמית קָרא

מה לדלעת ולסדר ראש השנה? טוב ששאלתם! אז בארמית דלעת זה קָרא, מה שהזכיר לאבותינו שתי מילים: 1- לקרוע, 2- לקרוא. והנה קיבלנו משחק מילים משעשע שמשרת את הברכה הבאה.

טועמים מהדלעת ואומרים: ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם בורא פרי האדמה.
עד כאן סטנדרטי, ועכשיו אומרים: יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו שתקרע רוע גזר דיננו, ויקראו לפניך מעשינו הטובים. קורע, לא?

שעועית בתרמיל- בארמית רוביא

רוביא = הרבה. משחק מילים שמשרת עוד ברכה ומרבה שמחה.
טועמים מהרוביא ואומרים: יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו שירבו זכויותינו ותרבה הברכה בכל עמלנו. מומלץ לאכול הרבה.

כאמור, יש כ-20 סימנים ולא נוכל לכסות כאן את כולם. אבל נסיים בשניים שאי אפשר בלעדיהם:

תפוח בדבש

כן, התפוח המוכר והמתוק שכולם יודעים לברך עליו. אבל רק ליתר ביטחון: יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו שתתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה.

ראש של דג

ראש הדג אמנם בלתי אכיל אבל נמצא תמיד על כל שולחן יהודי בראש השנה. בעדות מסוימות מחליפה אותו לחי של כבש. ובגלל השוני העדתי קיימות שתי אפשרויות.

א' – טועמים מן הדג ואומרים: יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו שנהיה לראש ולא לזנב שנפרה ונרבה כדגים.
ב' – טועמים מן הלחי ומסתפקים ב: יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו שנהיה לראש ולא לזנב.

שיהיה לכם חג שמח במיוחד!