ארון שירות למטבח

ארון שירות למטבח – מן היקב, מן הגורן ומהסופר – תרבות הצריכה ואתגרי האחסון במטבח

תהליכי שמירת הניקיון וההיגיינה במטבח בזמנים קדומים:

בעת העתיקה נעשה שימוש בעפר ושומן מן החי שחומם ליצירת מאין משחה ששימשה לצורך הסרת כתמים ועיבוד עורות כבר בימי המקרא (2800 BC) מזכר השימוש בחומרי ניקוי אולם אנו יודעים בבירור שבתקופה זאת סגנון החיים היה כזה שלמעשה לא היה קיים מטבח ולכן לא היה עדיין קיים ארון שירות למטבח.

בעבר היו החומרים ואמצעי העזר שעמדו לרשות בעלי המטבחים הפרטיים כמו גם בתי האוכל ובתי המרזח הציבוריים מצומצמים ביותר. בזמנים שלפני המצאת הסבון נעשה שימוש בחומרים מגוונים שמקורם בטבע לצורך חיטוי וניקוי סביבת העבודה והמזון עצמו.

למשל, אשלגן פרמנגנט (קלי) (KMnO4) אשר משמש גם כיום לצורכי חיטוי וריפוי של סימפטומים למחלות הנובעות מזיהומים חיצוניים. כמובן שבשלבים מוקדמים אלה לא היה צורך בארון שירות למטבח וחומרי החיטוי היו נשמרים על מדף או על הרצפה בפינת המטבח.

אנו יודעים שבמקרים רבים בעבר היו נפגעים סועדים רבים או מזיהומי מזון או משאריות חומרי ניקוי עודפות שלא הוסרו ממשטחי העבודה, הסירים או המזון עצמו.

לאחר המצאת (גילוי) הסבון ופיתוח היכולת ליצירת סבון קשה, במשך שנים רבות היה בשימוש בעיקר סבון קשה אשר היה מועבר מהיצרנים והסוחרים לידי הצרכן. הגושים שהיו משמשים הן לניקיון המטבח וסביבותיו והן לצורכי שמירה על היגיינה אישית.

הסבון בתקופות אלה היווה לעתים את המגן מפני מחלות ונגיפים שהועברו הן על ידי מגע, באוויר או במים ולכן הסבון היה מצרך יקר וחשוב כבר מתחילת דרכו והיה לרוב נשמר בארגז או קופסה ששימשו למעשה מאין ארון שירות למטבח.

ראוי לציין שכבר בתקופת המקרא מוזכרים שימושים בחומרים להיגיינה אישית אולם אלה היו בעיקר נחלתם של בני משפחת המלוכה ואדוני הארץ עקב מחירם.

ארון שירות למטבח

חומרי הניקיון וההיגיינה האישית בתקופת התיעוש:

תעשיית מוצרי הסבון וההיגיינה התפתחה בתקופת הרנסנס ובתקופת המהפכה התעשייתית עם גילוי הסודה קאוסטית ושילובה בתהליך היצור. מוצרים רבים עברו מייצור ידני ליצור תעשייתי (כגון תעשיית הבדים, הזכוכית, הברזל ועוד).

גם מוצרים אלה נעשו זמינים לשכבות רבות יותר ועם התפתחות הרפואה המודרנית וההבנה של הצורך בשמירה על היגיינה כחלק משמירה על הבריאות הפכו מוצרי הניקיון וההיגיינה לחלק בלתי נפרד מתרבות הצריכה בחברות המפותחות.

בתקופה זאת החלו לצרוך חומרי ניקיון והיגיינה בכמויות גדולות ולאחסנם ואולי לראשונה מתעורר הצורך ביצירת ארון שירות למטבח שיאפשר הפרדה ממשית בין חומרי הניקיון שלמעשה היו רעילים ביותר לבין מוצרי המזון.

בתקופות אלה ניתן כבר למצוא כלי ניקיון ייעודיים. כלי עבודה שכל ייעודם הנו ניקיון הבית והמטבח וכאשר אינם בשימוש יש לאחסנם.

עלינו לציין שבחברות ותרבויות פחות מפותחות ובעיקר עשירות פחות עדיין מהווה הסבון הקשה הבסיסי המיוצר באופן תעשייתי, כלי כמעט בלעדי בשמירה הן על היגיינה אישית והן לצורך ניקיון והיגיינה במטבח.

כמובן שבמקרים אלה לא תמיד קיים מטבח ומכאן שגם ארון שירות למטבח אינו קיים.

ארון שירות למטבח – בעידן הפרסומות והצריכה של חומרי וכלי ניקיון:

בעידן מודרני בתרבות המערבית אליה משתייכת ישראל עם התפתחות שיטות השיווק האגרסיביות של החברות המסחריות בכל התחומים. גם יצרניות חומרי הניקוי וכלי הניקוי משקיעות סכומי עתק על מנת להשפיע על כלל האזרחים לצרוך אין סוף חומרי ניקוי וכלי ניקוי.

אנו עדים לתופעה שכמעט לכל משימת ניקיון במטבח קיים חומר ניקוי שונה ובמקרים מסוימים יותר מאחד ולעתים גם כלי ניקוי ייחודי.

מדיניות שיווק אגרסיבית המשפיעה רבות על הצרכן הממוצע גורמת להליך של רכישה מסיבית של מוצרי ניקיון כאשר מחירם נמוך – מבצעים – ואגירת.

גם אם במטבח הבית או הדירה מצויה פינה, מדף או אגף בארונות המטבח שמיעד לשמירה על אין סוף המוצרים מתעורר צורך בבניית תוספת לאמצעי האחסון בצורת ארון שירות למטבח או מידוף חיצוני.

לעתים מציבים ארון שירות למטבח במרפסת צמודה ואם מדובר במרפסת של צמוד קרקע ניתן לבנות ולהציב ארון שירות למטבח גם מחוץ למטבח וזאת בתנאי שקיימת דלת חיצונית המאפשרת גישה נוחה בין המטבח לחוץ.

אחסון המזון בדומה לחומרי הניקוי עבר תהליכים דומים. משלבי אחסון פרימיטיביים בעת הקדומה ועד לאמצעי אחסון משוכללים בתקופתנו.

המטבח המודרני מצויד במגוון אמצעים לטיפול במזון ואחסונו וכמובן שבכל מטבח מצויים ארונות ייעודיים לכלי מטבח חשמליים וידניים, סירים וכלי אוכל, צלחות כוסות וסכו"ם מכל הסוגים.

בכל מטבח מתוכנן מצוי אזור שאמור להיות מוקצה לחומרי ניקיון ואולם הניסיון מצביע על כך שבמרבית מקרים האזור שיועד ל חומרי ניקיון אינו מספיק ואז עלינו להוסיף ארון שירות למטבח.

ארון שירות למטבח

אחסון המזון מהתקופה הקדומה ועד לימינו:

בזמנים קדומים טרום תקופת החשמל והקיטור שימור המזון היה מבוסס על תהליכי יבוש, המלחה ושמירה בקרח טבעי בסביבה אשר בה היה הקרח תוצר לוואי של מזג האוויר כאשר מדובר במוצרים מן החי (כגון בשר, דגים וכו').

לחלופין, אחסנה בסביבה היבשה ביותר האפשרית כאשר מדובר במוצרים שמקורם בצומח (כגון תבואה, דגנים וכו'). מכאן הקושי הגדול בשימור מוצרי המזון לאורך זמן בעיקר בתקופות החמות.

בימים ההם לא הייתה בסביבת המגורים הפרדה בין אזורי מגורים למרחב בו בושל ו/או נצרך המזון. בתקופה זאת לא היה קיים ארון שירות למטבח מאחר והמזון היה מאוחסן בתוך הקרח בחוץ או באחת מפינות אזור המגורים.

אחסון המזון בתקופות מאוחרות והתקופה המודרנית:

כמו חומרי הניקוי הנזכרים לעיל, גם ייצור מוצרי המזון עבר תהליכים של תיעוש אשר אפשרו את זמינותם של מוצרים נוספים רבים ללא ההקשר לעונת השנה או הסביבה המידית של התושבים.

טכנולוגיות שימור המזון היבש בקופסאות שימורים, צנצנות זכוכית, שקיות ואקום למיניהן וכו', אפשרו את אגירתם וצבירתם של מוצרי מזון לתקופות ארוכות.

אמצעי האחסון קיבלו תפנית משמעותית ביותר עם תחילת השימוש בארגזי קרח ומקררי הקרח הראשונים וכמובן שכאשר הומצאו המקרר והדיפ-פריז הפכה זמינותו של המזון בלתי תלויה לחלוטין בעונת השנה או הסביבה של דירי הבית.

כתוצאה ממדיניות השיווק והפרסום של יצרני המזון ותרבות הצריכה של חברתנו וזאת תחת ההשפעה של תקופות מחסור כתוצאה מעתות מלחמה ומצוקה כלכלית.

כמעט בכל בית ולו החדש ביותר, שבו מותקן מטבח מודרני. מתעורר הצורך בתוספת שטח אחסון משמעותית. האמצעי היעיל ביותר היא יצירת ארון שירות למטבח אשר מאפשר מתן מענה לעתים בו זמנית לשני צרכים אלה.
אחסון מזון ואחסון כלי ניקיון וחומרי ניקיון.