המדריך לתזונה בריאה לאם ולעובר שבדרך:
10 מאכלים בריאים ו-10 מאכלים לא בריאים לנשים בהריון
כשמדברים על תזונה בריאה במהלך ההריון, אנו רוצים להעניק לגוף את המיטב כדי לתמוך בבריאות הגוף, באנרגיה, במצב רוח טוב – וכמובן להעניק לעובר את הטוב ביותר עבורו.
במאמר זה נסקור 10 מאכלים מומלצים במיוחד לנשים בהריון ו-10 שכדאי להימנע מהם.
המאמר אינו מחליף ייעוץ רפואי – לכן מי שמעוניינת לקבל ייעוץ והכוונה מקצועית מוזמנת לפנות לייעוץ נטורופתי.
10 מאכלים בריאים לנשים בהריון
- חומוס
- עשיר בחלבון ובסיבים תזונתיים, החומוס מסייע לשמור על תחושת שובע. שימו לב – שעדיף לאכול חומוס ביתי מחשש לחיידקים וחוסר ניקיון בחומוסיות.
- אבוקדו
- עשיר בשומנים טובים, הוא מסייע לשמור על בריאות הלב והעור.
שלבו אבוקדו כממרח על הלחם או כפרוסות בסלט וזה בהחלט ישדרג כל ארוחה וגם יהפוך אותה למזינה יותר.
- עשיר בשומנים טובים, הוא מסייע לשמור על בריאות הלב והעור.
- טחינה
- הטחינה מלאה בסידן ומגנזיום ומעניקה לגוף חיזוק התורם גם למערכת העצבים. אפשר לשלב אותה בסלט, או כממרח לצד לחם מקמח מלא, ואפילו קבלו רעיון מעולה- להכין מטבל טחינה ירוקה עם או בלי שום, ולטבול בו ירקות! נסו – זה מאוד טעים!
- אגוזים ושקדים
- מקור מעולה לשומנים בריאים ואומגה 3.
מעט חופן ליום יתרום לבריאות הלב ויעניק אנרגיה ממוקדת במהלך היום.
לנשים הסובלות מנשירת שיער מומלץ לשלב אגוזים בתזונה כיוון שהם תורמים לחיזוק שורשי השיער ועשויים לסייע בהפחתת נשירת שיער בהריון – למרות שכידוע – צפויה נשירת שיער אחרי לידה, שלמזלנו קיים פתרון מעולה המיועד לנשים שסובלות מנשירת שיער אחרי לידה.בננה
- עשירה באשלגן ובויטמין C, שמסייעים בשמירה על איזון לחץ הדם ותפקוד השרירים. בננה תמיד נהדרת לקחת ולנשנש בדרך.
- מקור מעולה לשומנים בריאים ואומגה 3.
- ירקות עליים ירוקים (כגון תרד וקייל)
- מכילים כמויות גבוהות של ברזל, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, שעוזרים לתמוך במערכת החיסון ועושים נפלאות לעור.
- ביצים
- ביצה מכילה חלבון מלא, המועיל לתיקון תאי הגוף ולחיזוק העצמות.
ניתן להוסיף ביצים למגוון מנות, מארוחת בוקר ועד ארוחת ערב.
שימו לב – להימנע מביצים חיות או כאלה שלא בושלו היטב במהלך ההריון מחשש לחיידקים שיכולים להזיק לאם ולעובר.
- ביצה מכילה חלבון מלא, המועיל לתיקון תאי הגוף ולחיזוק העצמות.
- תפוח עץ
- תפוח ליום מסייע לשמירה על בריאות כללית בזכות הסיבים, הוויטמינים ונוגדי החמצון שבו. הוא גם טעים וגם עוזר לבחילות למי שסובלת מכך.
- קינואה
- מלאה בחלבון צמחי, סיבים ומינרלים חשובים כמו ברזל. הקינואה מתאימה כבסיס למנות מגוונות כמו סלטים ומנות עיקריות.
10 מאכלים ומשקאות לא בריאים לנשים בהריון
- חטיפים מלוחים
- חטיפים כמו צ'יפס ושאר חטיפי תפוחי אדמה עתירי נתרן ושומנים מזיקים. אכילה מרובה עלולה להעלות את לחץ הדם ולהזיק ללב.
- מזון מעובד
- מוצרי מזון מעובדים מכילים כמויות גבוהות של סוכר, נתרן, ושומנים מזיקים. עדיף לבחור ולהשקיע במזון טרי, וביתי – ובינינו זה גם טעים יותר.
- שתייה מוגזת וממותקת
- עתירת סוכר ואין בה שום ערך תזונתי! שתייה זו מעלה את הסיכון למחלות לב והשמנת יתר – במיוחד אם אתן צורכות שתייה מוגזת המכילה קפאין- שימו לב כי אתן לא מפריזות בכמות הקפאין – שכידוע אינה מומלצת לנשים בהריון.
- בשרים מעובדים
- כגון נקניקים ונקניקיות, מכילים חומרים משמרים מזיקים ונתרן רב, מה שעלול להוביל לבעיות עיכול ולסיכון מוגבר לסרטן.
- מאפים תעשייתיים
- מאפים מלאים בסוכר, שומן טראנס ונתרן. הם אינם תורמים הרבה לגוף במיוחד בהריון, ומעמיסים קלוריות ריקות בלבד.
- אלכוהול
- אלכוהול מעלה את הסיכון למחלות כבד ולמחלות לב. ובמהלך ההריון מומלץ להימנע משתייה אלכוהול במשך כל חודשי ההריון – בשל הסיכון לפגיעה בהתפתחות העובר.
- ממתקים ושוקולד ממותק
- ממתקים תעשייתיים ושוקולדים מלאים בסוכר מעובד, מה שעלול להוביל להשמנת יתר ובעיות שיניים.
- גלידות ושמנת מתוקה
- מכילים כמויות רבות של סוכר ושומן רווי, שאינם תורמים לבריאות הכללית של הגוף. – נכון שזה מאוד טעים אבל כדאי להימנע עד כמה שאפשר.
- מזונות מטוגנים
- כגון פלאפל מטוגן ושניצלים, עשירים בשומנים רוויים המזיקים לכלי הדם. עדיף לצלות או לאפות כשניתן.
- לחם לבן
- ללא סיבים תזונתיים, ומביא לעלייה מהירה בסוכר בדם. העדיפו לחם מקמח מלא לקבלת יתרונות תזונתיים.
סיכום: למרות החשקים הרבים שפוקדים נשים בהריון בכל שעות היממה
וברור שגם באמצע הלילה, כדאי ורצוי לנסות לשמור על תזונה מאוזנת שתזין את גוף האישה ותתרום להתפתחות תקינה של העובר, עם כל הקושי לחשקים מטורפים כמו גלידת תות ברוטב שוקולד ופצפוצי פטל עם בולגרית מלמעלה, באמצע הלילה בחודש ינואר הגשום…
נשים שחשוב להן להקפיד על תזונה מאוזנת במהלך ההריון, או בכלל, מומלץ להתייעץ עם נטורופתית מוסמכת לקבלת הכוונה מקצועית ובניית תפריט המותאם לכל אחת והמצב האישי שלה.